Welkom op onze blog!

Laat gerust een berichtje achter, dat vinden we leuk!

dinsdag, mei 18, 2010

Rabarber

Inderdaad, de rabarberstruiken zijn compleet ontploft door een paar dagen lekker warm weer met wat regen. En door de kruiwagens vol koeienmest die mama erop heeft gegooid, natuurlijk. Van opa geleerd: zodra er iets te zien is van de rabarberplant een heeeeele berg stront erop. De rabarber komt er vanzelf doorheen groeien. Niet vergeten de stengels goed te wassen...!



Met vereende krachten sjouwen we de eerste oogst naar binnen.



Arend en Bette mogen de bladeren van de stengels afsnijden. Nee Jan, jij NIET.



En daarna wat appelsap en bruine suiker erin, om dan tot een lekkere compote te koken.



Jammer genoeg geen plaatje van het verrukkelijke resultaat want de rabarbercompote was allergruwelijkst mislukt... boehoehoe! Drie kilo rabarber naar de maan!

Mama had (zoals gewoonlijk) het eerste het beste recept voor rabarbercompote van internet geplukt en gebruikt. Gaat meestal best goed. Helaas was dat deze keer kennelijk afkomstig van een sadistische, rabarberhatende malloot die het nodig vindt om meer dan een halve kilo bruine suiker te gebruiken bij drie kilo rabarber. (Er zat trouwens 'maar' een halve kilo in want meer had ik niet en het leek me ook wel genoeg). Na de voorgeschreven periode pruttelen zat er onderin mijn pan één grote gecarameliseerde rabarberkletskop met nog wat sap er bovenop. Doodzonde!

Hier de hardnekkige resten in de pan, ná een nacht weken met kokend water en twee vaatwastabletten:



Inmiddels is de pan aardig schoon. Voor de volgende rabarberoogst ga ik me wat beter verdiepen in de recepten voor ik zomaar iets doe. Iemand suggesties?

8 opmerkingen:

Ilse zei

Zonde inderdaad!

Maar bruine suiker? Appelsap? Volgens mij moet je niet ingewikkeld doen en gewoon Wikipedia volgen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rabarber#Bereiding

Wat suiker erbij, uiteraard, maar geen halve kilo :-)

Nanne zei

*grinnik* ... goeie actie, van pearl :P

Nanne zei

+e

Spijker zei

hihihi, oeps.
Ik heb nu ook rabarber liggen en heb een recept van AH.nl geplukt. wel een toetje.
Jacolien heeft ook een heerlijk rabarber toetje recept!

Unknown zei

als ik "appel"compote bereid dan gebruik ik appelsap, maar bij rabarber: nee!
eerst koken en garen en dan van vuur af en witte kritalsuiker erbij. mmm, lekker

Unknown zei

+s

Nanne zei

Trouwens, we bedachten nog een tip: "roeren" ? :P

Zou dat het niet ook een beetje geweest zijn?

Inge zei

http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/rabarber/

Veel basisrecepten haal ik van http://www.jannekes.nl ;)